MOVING THE NEW 2022 / ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

MOVING THE NEW 2022 / ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανάπτυξης της Στέγης Χορού Λεμεσού

Μάρτιος- Ιούνιος 2022

Η Στέγη Χορού Λεμεσού ανακοινώνει το πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανάπτυξης MOVING THE NEW για το 2022.
Το πρόγραμμα εξυπηρετεί τους στόχους της Στέγης Χορού Λεμεσού οι οποίοι επικεντρώνονται στην ενθάρρυνση και συνεχή εξέλιξη και υποστήριξη των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών και της πρακτικής τους, στην ανάπτυξη κοινού και στη συμμετοχή των καλλιτεχνών στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή χορευτική/καλλιτεχνική πραγματικότητα.

Η Στέγη Χορού Λεμεσού διατηρεί ένα ισχυρό διεθνές προφίλ και συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο των συνεργατών της. Είναι μέλος των διεθνών δικτύων European Dancehouse Network και Aerowaves και προσφέρει στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες την ευκαιρία για προσωπική και καλλιτεχνική ανάπτυξη μέσα από ένα σημαντικό και ευρύ δίκτυο επαφών.

Εκτός από το ετήσιο πρόγραμμα φιλοξενίας, τα τελευταία χρόνια η Στέγη Χορού Λεμεσού έχει προσφέρει φιλοξενίες για καλλιτέχνες (που διαμένουν στην Κύπρο αλλά και το εξωτερικό) μέσα από τη συμμετοχή της στα Ευρωπαϊκά προγράμματα ‘E-Motional Bodies and Cities’, ‘Act Your Age’, ‘Leim’, ‘Μicro Macro Dramaturgies in Dance’ καθώς και μέσω του φεστιβάλ Open House.

Σε ποιούς απευθύνεται

To Moving the New για το 2022 προσφέρει μια συνεπτυγμένη αλλά έντονη περίοδο τεσσάρων μηνών κατα την οποία οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν καλλιτεχνικά με κεντρικό άξονα την προσέγγιση του project τους από διαφορετικές σκοπιές και φόρμες. Το πρόγραμμα εστιάζει στην διαδικασία της έρευνας και της καλλιτεχνικής ανάπτυξης, με βασικά εργαλεία τον χρόνο και την ανταλλαγή απόψεων και ανατροφοδοτησεων, μέσα από το mentoring, την peer-to-peer ανταλλαγή, τις διαφορετικές μορφές παρουσίασης και την επαφή με την κοινότητα.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει την ανάπτυξη της πειραματικής και διαθεματικής τέχνης και προσκαλεί νέους και ώριμους δημιουργούς -που διαμένουν στην Κύπρο- να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό σε καλλιτέχνες που κινούνται στο πεδίο της χορογραφίας, της performance και της time-based art, που προσεγγίζουν την έννοια του σώματος με ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα και επιθυμούν να εμβαθύνουν στην καλλιτεχνική τους πρακτική. Οι προτάσεις μπορεί να αφορούν στη δημιουργία ή στην εξέλιξη υπάρχουσας ιδέας, σόλο ή ομαδικής δουλειάς οποιασδήποτε μορφής, η οποία ερευνά, επανεξετάζει ή επαναπροσεγγίζει υφιστάμενες φόρμες και πρακτικές των παραστατικών τεχνών. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και στους καλλιτέχνες οι οποίοι είχαν επιλεγεί σε παλαιότερα προγράμματα φιλοξενίας της Στέγης Χορού Λεμεσού.

Το πρόγραμμα επιχορηγούν και στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Όροι και προϋποθέσεις

– Περίοδος καλλιτεχνικής φιλοξενίας: Μάρτιος-Ιούνιος 2022.
– Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας οι καλλιτέχνες θα συνεργαστούν με τη μέντορα/δραματουργό Ροδιά Βόμβολου, με την οποία θα έχουν μηνιαίες ατομικές συνεδρίες, εντατικά ομαδικά εργαστήρια και οργανωμένες συζητήσεις ανατροφοδότησης.
– 15 ώρες εβδομαδιαίως διάθεση του studio της Στέγης Χορού Λεμεσού.
– Συμμετοχή σε τριήμερο εντατικό εργαστήρι χορογραφίας/καλλιτεχνικής έρευνας με χορογράφους/μέντορες από την Κύπρο, το εξωτερικό και άλλους καλλιτέχνες (25-26-27 Φεβρουαρίου 2022 / Διάρκεια: 9 ώρες ημερησίως).
– Συμμετοχη σε τριήμερο εντατικό εργαστήριο με την μέντορα του προγράμματος Ροδιά Βόμβολου (1-2-3 Μαρτίου)
– Open Studio workshops όπου οι καλλιτέχνες μοιράζονται την πρακτική τους με την κοινότητα (7-8 Μαΐου 2022)
– Παρουσίαση των πρότζεκτ ως work-in-progress και συζήτηση με το κοινό (18-19 Ιουνίου 2022).
– Ένα από τα πρότζεκτ θα επιλεχθεί για να εξελιχθεί ως παραγωγή και να παρουσιαστεί στο 13o Open House Festival με την υποστήριξη της Στέγης Χορού Λεμεσού (30 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2022)
– Οι υποψήφιοι είναι υπεύθυνοι για τα τρέχοντα έξοδα καθ’ όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας, περιλαμβανομένου φαγητού, μετακίνησης από και προς τη Στέγη Χορού Λεμεσού, υλικά και προμήθειες κλπ. Η Στέγη Χορού Λεμεσού θα παρέχει υπογεγραμμένες επιστολές υποστήριξης για εξωτερική χρηματοδότηση και μπορεί να προσφέρει συμβουλές για πιθανούς χρηματοδότες.

Χρονικό πλαίσιο

Οι φιλοξενίες θα προγραμματιστούν μετά από συμφωνία των καλλιτεχνών και του συντονιστή του προγράμματος στις προαναφερθείσες χρονικές περιόδους. Οι καλλιτέχνες θα πρέπει να δεσμευτούν με την συμμετοχή τους για όλη την περίοδο του προγράμματος. Η παρουσία στις προγραμματισμένες δραστηριότητες είναι υποχρεωτική.

Διαδικασία επιλογής

Η επιλογή των καλλιτεχνών θα γίνει από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Στέγης Αλέξη Βασιλείου, την συντονίστρια προγράμματος Μαρίνα Κακουλλή και την μέντορα του προγράμματος Ροδιά Βόμβολου. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν με βάση την καλλιτεχνική ποιότητα των δειγμάτων δουλειάς, την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμβάλει στην καλλιτεχνική ανάπτυξη του καλλιτέχνη, το ερευνητικό πεδίο του προτεινόμενου πρότζεκτ, καθώς και τη δυνατότητα εξέλιξης της αρχικής ιδέας σε μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική πρόταση. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Στέγη Χορού Λεμεσού μπορεί να επιλέξει μέχρι και 4 καλλιτέχνες. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022 ηλεκτρονικά στο project@dancehouselemesos.com (24:00)