ευρωπαικά προγράμματα

Micro and Macro Dramaturgies in Dance

Το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες από πέντε χώρες (Τσεχία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία και Κύπρο) να συνεργαστούν με τους ακόλουθους κορυφαίους Ευρωπαίους δραματουργούς: Guy Cools, Anne-Marije van den Bersselaar, Katalin Trencsenyi και Maja Hriešik. Κάθε χρόνο τα επιλεγμένα ζευγάρια από την κάθε χώρα (χορογράφος και δραματουργός, τα οποία θα είναι διαφορετικά κάθε χρονιά) θα συμμετέχουν σε δύο δεκαήμερα εργαστήρια (την Άνοιξη και το Φθινόπωρο) τα οποία θα μπορεί να παρακολουθήσει και ένα ευρύτερο κοινό επαγγελματιών. Το τελικό εργαστήρι στην Πράγα θα περιλαμβάνει και την τελική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δυο χρόνων.

Το πρόγραμμα απαρτίζουν οι: Τanec Praha (Mέλος EDN, Tσεχία), Στέγη Χορού Λεμεσού (Μέλος EDN, Κύπρος), DansBrabant (Ολλανδία),Bora Bora (Δανία), Anghiari Dance Hub Società Cooperativa (Ιταλία), MARCHE TEATRO (Iταλία)

www.dancedramaturgies.eu

leim

Το Leim ήταν ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα που προσέφερε σε επιλεγμένους συμμετέχοντες την ευκαιρία για ανάπτυξη των ικανοτήτων τους σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης σε οργανισμούς με υψηλό επίπεδο εμπειρίας στον χορό, τόσο στις δικές τους χώρες όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με επικεφαλής την Dance Ireland (IE) και σε συνεργασία με τους CSC / Bassano del Grappa (IT), Στέγη Χορού Λεμεσού (CY), Mercat de les Flors Βαρκελώνη (ES) και TanzHaus NRW Ντίσελντορφ (DE), το Leim ήταν ένα διετές έργο συνεργασίας που χρηματοδοτήθηκεαπό το πρόγραμμα Πολιτισμός 2007-2013 της Ε.Ε.

Οι δέκα συμμετέχοντες (2 από κάθε χώρα) είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν, να ερευνήσουν, να ανταλλάξουν και να υλοποιήσουν τα πρότζεκτ τους γύρω από τον χορό, και να αλληλεπιδράσουν σε νέα πολιτισμικά πλαίσια. Μαζί, και με την υποστήριξη των οικοδεσποτών οργανισμών και τις καλλιτεχνικές τους κοινότητες, βίωσαν τις βέλτιστες πρακτικές, μοιράστηκαν ιδέες και δημιούργησαν νέα μοντέλα εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις βασικές ανάγκες για τη διαχείριση των καλλιτεχνών και των ινστιτούτων που ασχολούνται με το χορό.

www.leimproject.eu

e-motional bodies & cities

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα E-motional Bodies and Cities προτάθηκε από τη Ρουμανία (Gabriela Tudor Foundation) για το πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού DG της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εταίρους από την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Κύπρο και την Αγγλία.

Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να αναγνωρίσει, καλλιεργήσει, προσελκύσει και διατηρήσει το ταλέντο και τη δημιουργικότητα σε ένα Ευρωπαϊκό επίπεδο, συνδέοντας καλλιτέχνες και διευθυντές χορού από χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέσα από επιχορηγήσεις κινητικότητας, φιλοξενίες, υποτροφίες, καλλιτεχνική έρευνα, συμπαραγωγή έργων και φιλοξενία παραστάσεων.

www.bodydataspace.net/projects/e-motional/

act your age

To Act your Age ήταν ένα διετές Ευρωπαϊκό χορευτικό πρόγραμμα που επικεντρωνόταν στο θέμα της γήρανσης. Σε συνεργασία με το Centro per la Scena Contemporanea (Ιταλία), τη Στέγη Χορού Λεμεσού (Κύπρος) και το Nederlandse Dansdagen (Ολλανδία), οι χορογράφοι προσέγγισαν το ιδιαίτερο/ευαίσθητο θέμα της ηλικίας και της γήρανσης των Ευρωπαίων πολιτών και τις συνέπειες για τους χορευτές και τους καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών γενικότερα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε καλλιτεχνική έρευνα, εργαστήρια και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων και μελών της κοινότητας για τη δημιουργία ανταλλαγής μεταξύ των Ευρωπαίων ηλικιωμένων, νέων δημιουργών χορού, επαγγελματιών υγείας, επιστημόνων, επιχειρήσεων και γενικότερα του κοινού. Βάζοντας τους ηλικιωμένους στο επίκεντρο, το Αct Your Age στόχευε στην εποικοδομητική και καινοτόμο συμβολή, η οποία αφορά στη συζήτηση για τη γήρανση και την απεικόνιση του ώριμου σώματος.

Τρεις επιπλέον χώρες, η Ιρλανδία, η Τουρκία και η Φινλανδία, συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ο επιπλέον αυτός διάλογος έδωσε νέα σημεία αναφοράς και βοήθησε στην περαιτέρω ενδυνάμωση του στόχου του προγράμματος, λόγω των διαφορετικών συνθηκών γήρανσης σε κάθε χώρα. Το πρώτο έτος (Μάιος 2012 – Μάιος 2013) επικεντρώθηκε σε εργαστήρια και έρευνα και το δεύτερο έτος αφιερώθηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας. Η εξέλιξη του προγράμματος παρουσιάστηκε στο κοινό μέσα από τα φεστιβάλ της κάθε χώρας-εταίρου: Ιούλιο στο Φεστιβάλ Operaestate Veneto στο Bassano del Grappa (Ιταλία), Σεπτέμβριο στο Open House Dance and Performance Festival στη Λεμεσό (Κύπρος) και Οκτώβριο στο Ολλανδικό Φεστιβάλ Χορού στο Μάαστριχτ (Ολλανδία).

Το έργο ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2013 στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας με το Φεστιβάλ Act Your Age. Φιλοξενήθηκαν παραστάσεις με ήδη υπάρχοντα αλλά και νέα έργα με ερμηνευτές ηλικιωμένους χορευτές, τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες, και το κοινό είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει σε εργαστήρια, συζητήσεις και εκθέσεις. Τα όρια μεταξύ διαφορετικών γενεών και ειδικοτήτων ξεπεράστηκαν καθώς οι συμμετέχοντες και το κοινό παρακολουθούσαν και αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες για τις παραστάσεις αναμεταξύ τους.

www.actyourage.eu